Parodontologija stomatološke usluge 2023: Stomatologija Banja Luka predstavlja granu stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem stomatoloških bolesti i poremećaja. U Banja Luci postoje brojne stomatološke ordinacije koje nude različite vrste stomatoloških usluga i tretmana. Ove usluge uključuju pregled zuba, čišćenje, liječenje karijesa, protetske nadoknade, uklanjanje zubnih naslaga, liječenje upale desni, kao i estetske stomatološke tretmane. Pročitaj dodatno informacije na Dječiji stomatolog Banja Luka.

Poboljšano oralno zdravlje: Jednom kada se zubni implantati integrišu sa vašom viličnom kosti, pružiće dovoljno stimulacije da spreči gubitak kosti. Održavanje pravilne strukture čeljusne kosti je važno jer zadržava prirodan oblik vašeg lica i pomaže u držanju preostalih zuba na mjestu. Također, zubni implantati se ne oslanjaju na druge zube da drže nadomjestak na mjestu kao što to čine djelomične proteze i mostovi. Ovaj dodatni stres dovodi te zube u veći rizik od karijesa i infekcije. Iako zubni implantati ne zahtijevaju posebno održavanje osim redovnog četkanja zuba i zubnog konca, proteze se moraju redovno skidati i čistiti. Ovo možda neće smetati drugima, ali nekim pacijentima može biti nezgodno.

Možda su prepune antioksidansa koji se bore protiv bolesti, ali čaša crnog vina, soka od brusnice ili soka od grožđa takođe lako zaprlja zube. To ne znači da ih se trebate odreći, ali ne zaboravite isprati usta nakon što popijete. Ovo nisu jedine namirnice koje boje zube kojih treba biti svjesni. Duboka boja ovog voća i povrća daje im nutritivnu snagu. Ali borovnice, kupine i cvekla ostavljaju svoju boju i na zubima.

Kontrolišite Sippy šolju: Sippy šolja može pomoći deci da pređu iz flaše u čašu, ali ne dajte mu da pije iz nje ceo dan . Prekomjerna upotreba može dovesti do karijesa na stražnjoj strani prednjih zuba ako su pića zašećerena. Oralna higijena za predtinejdžere: Kako djeca rastu i izbijaju im trajni zubi, rigorozna dnevna higijena zuba je ključna za održavanje zdravlja zuba i desni. Međutim, može biti teško zadržati zanimanje predtinejdžera za oralnu njegu. Isprobajte ove savjete kako bi vaše dijete bilo na pravom putu: Kako predtinejdžeri postaju svjesniji svog izgleda, može im biti od pomoći podsjetiti ih da im dobra oralna njega može pomoći da izgledaju i osjećaju se bolje.

Ako su vam zubi sivkasti, a ne žuti, izbjeljivanje neće uradi mnogo. Morat ćete potražiti metode za ispravljanje sijedih, što može uključivati restauracije na kavitetima. Za sijedu boju koju inače ne možete popraviti, možda ćete htjeti investirati u ljepljene zube ili fasete. Jedna uobičajena nuspojava izbjeljivanja zuba su osjetljivi zubi u 24 sata nakon što su vaši zubi bili izloženi gelu za izbjeljivanje. Možete uzeti lijek protiv bolova kao što je ibuprofen ako je osjetljivost prevelika.

Postoji toliko dobrih razloga da očuvate zube i desni vaše porodice zdravim. Njihovi blistavi osmesi. Mogućnost žvakanja za dobru ishranu. Izbjegavanje zubobolje i neugodnosti. Nova istraživanja sugeriraju da bolest desni može dovesti do drugih problema u tijelu, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti. Zapravo, većina stručnjaka se slaže da se gotovo svaki karijes i većina bolesti desni mogu spriječiti dobrom oralnom higijenom. Govorimo o tome da svaki dan odvojite nekoliko minuta za četkanje i čišćenje koncem. To nije puno zauzvrat za doživotne zdrave zube i desni.

Dječiji stomatolog Banjaluka – dr Čavić se bavi liječenjem i održavanjem zdravlja zuba kod djece. Djeca imaju specifične potrebe kada je u pitanju zdravlje zubi i usne šupljine, a pravovremeno otkrivanje i liječenje problema s zubima u ranom djetinjstvu može imati dugoročne pozitivne učinke na zdravlje zubi u kasnijim godinama. U ordinaciji “Dr Čavić”, posebnu pažnju poklanjamo najmlađim pacijentima. Prva posjeta stomatologu je izuzetno važna za dječiji uzrast, jer u mnogome doprinosi kvalitetu buduće saradnje sa djetetom. Pročitaj dodatno informacije na drcavic.com.